tisdag 17 november 2009


idag har man vart på skolan och bakat hela dagen, eller har serverat också.. Trivs superbra på skolan... =)

vet inte riktigt vad jag ska berätta om nu för tiden.. Känner mig rätt trött jämt också... Men det blir nog bättre snart.. Snart kommer vi att börja med julmaten på skolan, de ska bli kul.. vi har köket den här veckan, sen är det julteori nästa vecka, sen börjas det! Skoj! =)

Innebandy var de i helgen också, vi mötte Bollnäs/alfta, men vi förlorade med 8-2 =( trist...

Min toscakaka :)

Klocka Tid: 1 timme

Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

  • Till att smörja formen: smör eller margarin, fast eller flytande
  • 0,75 dl ströbröd

Toscakaka:

Toscaglasyr:

Gör så här:

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant. Sätt på ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker, gärna med elvisp, till en vit smet. Vispa ner bakpulvret.

Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet. (Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.

Toscaglasyr:

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter.

Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna.

(Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.)

När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.

Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren. Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.

Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler. Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg gärna formen ovanpå och/eller en bakhandduk.

1 kommentar:

Supermamsen Green World sa...

Å VAD GOTT EN SÅDAN MÅSTE DU BJUDA MAMSEN PÅ ...