torsdag 19 april 2012

Nämen har jag en blogg?

Det kunde man ju inte tro, hur kunde jag glömma bort det här? Otrooligt dåligt av lilla mig :) En del har hänt sedan sist kan jag lova. kommer ni ihåg min viktminskning jag höll på med? Jag började ju min resa på hela 94(!) kg. Idag väger jag 69,3 kg! Jag har alltså gått ner ca 25 kg! Det har tagit sin lilla tid, och än är det lite kvar, men de känns som om jag har flyt i det hela nu! Skönt!! Ska ge er ett litet gott "morgondrinkstips här tänkte jag.. köp Chia-frön på hälsokost, de är otroligt nyttiga!


Chia fresca

1 glas vatten
1 msk chiafrön
1 pressad lime
1 msk honung

Rör ner Chiafrön i vattnet. Låt dem ligga i blöt i några minuter och rör sedan om. ju längre de ligger i vattnet desto mer gel bildas det.

tillsätt 1 pressad lime (citron går lika bra)

Söta med honung efter smak.




Upplev kraften i chiafrön som världens bästa långdistanslöpare använder! Chiafrön innehåller mer än 20% omega 3 och 33% kostfiber!
Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!
Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara” som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Traditionellt sägs det att chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna använde det som en del i deras diet. Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna kring de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till en meter. Våra chiafrön kommer från växtens ursprungsland Mexico.
Näring
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-lineolic-acid), fiber och protein. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas ”chia fresca” eller som komplement till bröd och bakverk. Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. Fröna innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen så som fosfor, kalcium och kalium. Växten har så gott som ingen historia i Europa och introducerades i EU 2009 som ”Novel Food” vilket innebär att den är rekommenderad att användas i bakning av bröd upp till 5% av den totala mängden.
Superfruits chia är ekologiskt certifierad enligt EUs förordning 834/2007.

Ingredienser:  Chia frön




Ha det toppen tills nästa gång! 

Fia

1 kommentar:

emmy sa...

haha äntligen en uppdatering ;)