fredag 25 september 2009


den här dagen har bestått av diskning och tvättning osv.. Skitskoj! Köpte periodkort till bussen idag också, kommer tjäna på det, men de är fan dyrt... 700 kr första gången därefter 650 kr/30 dagar... Men de är ju skönt ändå att ha, slipper man tänka på att betala på bussen till skolan... :)

Jag och älskling har börjat äta efter tallriksmodellen... Superbra, och man håller sig verkligen mätt LÄNGE!! :O

Tanken är att man:
  1. Ska börja med att lägga upp potatis, ris, pasta, couscous eller t.ex. bulgur på den vänstra delen. Bröd hör också dit och bör ingå i varje måltid. Denna del med kolhydratrika livsmedel är extra viktig för den som är fysiskt aktiv.
  2. Sedan fyller man den högra delen med grönsaker och/eller rotfrukter. Även frukt och bär ingår här och kan komplettera måltiden som efterrätt eller som mellanmål.
  3. Sedan är det bara en mindre del av utrymmet kvar till kött, fisk och/eller ägg samt andra proteinrika livsmedel som torkade bönor och linser.
Vid näringsberäkning av de måltider som ingår i kokboken har vatten antagits vara måltidsdryck om inte annat anges.

Hur stor portion just du behöver beror på hur mycket energi du gör av med. Energibehovet påverkas av bl.a. ålder, kön, kroppsstorlek och hur mycket du rör på dig. Recepten/måltiderna i kokboken utgår från en kvinna i medelåldern (mellan 31 och 60 år). En huvudmåltid som lunch eller middag bör ge ca 1/3 av dagens rekommenderade intag av energi. Eftersom rekommenderat intag av vitaminer och mineraler brukar räknas som genomsnitt på en vecka, redovisas endast energiinnehåll och energiprocent (dvs. hur stor del av energin som kommer från protein, fett och kolhydrater) i kokboken. En viss variation i energiinnehåll jmf. med rekommendationen förekommer i recepten/måltiderna.

Inga kommentarer: