tisdag 18 mars 2008

Till min kära moder...

Genomsnittssvensken dricker 3,5 koppar kaffe per dag. Många kan inte ens föreställa sig ett liv utan kaffe och har ständigt koffein i kroppen, utan att veta hur det påverkar oss. Tastelines dietist Karin Andrén reder här ut begreppen: Varför blir vi pigga? Varför är kaffe beroendeframkallande? Vilket kaffe är nyttigast?

Koffein är världens mest använda uppiggande medel som stimulerar centrala nervsystemet och gör oss pigga. Det är knappast en slump att kaffe och te slog igenom på allvar i Europa i samband med industrialiseringen. Med koffein i kroppen minskade risken för att arbetarna skulle somna vid maskinerna. I Norden har vi högst kaffekonsumtion i världen. Finländarna har rekordet med sina i genomsnitt 5 koppar kaffe om dagen.

Koffeinhalten är som högst en halvtimme till en timme efter du har druckit kaffe. Sedan tar 3-7 timmar för koffeinet att minska till hälften. Hur lång tid det tar exakt beror på person, ämnesomsättning osv. Arv, graviditet, p-piller och alkohol kan göra nedbrytningen av koffein långsammare. Rökning däremot stimulerar ämnesomsättningen. Rökare behöver en större mängd kaffe för att nå samma effekt. Hos den som röker och dricker kaffe samtidigt går koffeinet ut i blodet dubbelt så fort som annars.

Koffein är beroendeframkallande och det syns på cellerna där det sitter små, små mottagare (receptorer) för kroppens "trött-ämne", adenosin. Men när vi dricker t ex kaffe tar koffein adenosinets plats och vi lurar kroppen att bli pigg. Cellerna kommer ihåg detta och bildar fler receptorer och vi har utvecklat ett beroende även om det är ett milt sådant. Det finns ytterligare mekanismer som gör oss pigga när vi dricker kaffe bland annat bildas adrenalin och koffein stimulerar andningscentrum så att vi andas djupare och snabbare. Om man slutar med koffein försvinner abstinenssymptomen som huvudvärk, irritation och sömnighet på två till fyra dagar och bara ibland tar det en vecka eller mer.

Kaffe- hälsosamt eller farligt?
Sammanfattningsvis kan sägas att en måttlig mängd kaffe är helt ofarlig som en del i en bra kost och livsstil. Vi rekommenderas att framförallt välja brygg- eller snabbkaffe eftersom kokkaffe kan öka kolesterolvärdet i blodet. Förklaringen är troligen att vissa ämnen helt enkelt fastnar i filtret.

400 koppar på en timme - game over
En dödlig dos kaffe är ungefär 150-200 mg koffein/kg kroppsvikt (totalt ca 15g). Vilket skulle kunna motsvara ett intag av ca 400 koppar kaffe under en timme. Piggare känner sig de flesta efter 50-200 mg koffein eller en till ett par koppar bryggkaffe. Huvudvärk, nervositet och insomningsbesvär kan man uppleva efter 200-500mg koffein vilket motsvarar tre till sex koppar bryggkaffe.

Vad du inte visste om kaffe
-Efter en halvtimma till en timme efter du har druckit kaffe är koffeinhalten som högst i blodet.
- Koffein håller på att testas som bekämpningsmedel mot sniglar.
- Koffein är vätskedrivande men det har inte gått att bevisa att kaffe är det hos dem som dricker kaffe produceras inte mer urin än nar man dricker vatten.
- Aktuell forskning visar att 4-6 koppar kaffe om dagen kan minska risken för åldersdiabetes.
-Svenskarna är näst bäst i världen på att dricka kaffe. Mest kaffe dricker finländarna.
-Den franske diktaren Voltaire svepte i sig upp emot 70 koppar om dagen.
Koffeininnehåll i några populära drycker
Mjölkchoklad, 100g15 mg koffein
Te, 1 kopp ( 2 dl)37 mg koffein
Espresso, 1 kopp (3 cl)40 mg koffein
Filterbryggt kaffe 1 kopp (1, 25 dl) 95 mg koffein
Coca Cola (0,5 l)60 mg koffein
Treo, (1 brustablett)50 mg koffein
Red Bull (25 cl)80 mg koffein

Källor:
Vår Föda nr 4, 2005
National Geographic nr 1, 2005
www.kaffeinformation.se

2 kommentarer:

Bengt sa...

Det hade jag ingen aning om tack det var intressant ha det

Supermamsen Green World sa...

Oj vad intressant läsning om kaffe" En hel del som jag inte visst "
kaffe är så himla gott och något som jag knappast skulle kunna vara utan "
Till en öde ö blir det givetvis kaffe" som ett av mina tre val "

KRAMIS