måndag 9 augusti 2010

Kul att veta

  • En extra skiva grovt bröd dagligen kostar dig 3,5 kg på ett halvår! Om du inte motionerar bort kalorierna förståss.. 19 min på rullskridskor, 26 min bordtennis eller 11 min längdskidåkning om dagen...
  • Rödbetan är en av de viktminskande rotfrukterna som kombinerar ett lågt kaloriinnehåll med mättande kostfibrer och fast substans. Genom att äta den istället för potatis spar du en tredjedel av kalorierna och får dubbelt så mycket kostfibrer!
  • Slåss du mot vikten, även om du lever helt efter viktminskningsbokens under veckorna? Då beror det kanske på att du tappar kontrollen under helgen. Speciellt på lördagarna! Amerikanska forskare från Washington University följde under ett år 48 st personer som ville gå ner i vikt. Det visade sig att 36% av testpersonernas totala fettintag låg på lördagar. Det innebär att lördagsvanorna kan kosta dig 4 kg extra fett på revbenen varje år! Så det finns mycket att vinna på att sväva ut lite mindre under lördagsmyset ;)
  • 2-3 koppar kaffe per dag minskar risken att dö i hjärtinfarkt med 25%, det visar en studie med 84000 kvinnor. Antioxidanterna i kaffet skyddar mot skadliga fria radikaler som kan utveckla bland annat hjärtsjukdom och cancer. Kaffe med koffein ger störst effekt, men även koffeinfritt kaffe skulle fungera...
  • Råa broccolibuketter i salladen är att föredra om du vill ha största möjliga nytta av det cancerförebyggande ämnet sulforafan i kål. En studie visar att kroppen upptar omkring 37% av sulforafanet från rå broccoli, men bara 3,4% från kokt broccoli.
  • visste du att en ny studie visar att en droppe kanelolja i din brödkorg kan hålla brödet mögelfritt i upp till 14 dagar längre än normalt?

Inga kommentarer: