lördag 16 januari 2010


Gigantes
400 g torkade stora vita bönor (elefantbönor)
2 stora gula lökar
4 rejäla klyftor vitlök
3 morötter
olivolja
2 burkar hela tomater
4-6 dl vatten
2 stora lagerblad
1,5 dl hackad bladpersilja (spara stjälkarna)
salt, peppar, socker

Skölj bönorna i kallt vatten och blötlägg dem i dubbel mängd vatten ca 10 timmar. Skala och skiva löken, fräs den i olja utan att den tar färg. Skiva vitlöken och slanta morötterna. Låt vitlöken steka med löken i ett par minuter. Morötterna sparar du till senare. Ha i bönorna, tomaterna, lagerbladen, persiljestjälkarna och den mindre mängden med vatten i grytan. Salta, peppra och sockra. Koka upp ordentligt och låt sedan puttra i ca 1 timme. Ha i morötterna. Späd med mer vatten om det behövs. Låt koka i en halvtimme till. Innan servering plockar du bort persiljekvistarna och vänder ner den hackade persiljan. Servera grytan ljummen med nybakt bröd.

Inga kommentarer: