Ciabattabröd
Jäst 25 g.
Vatten 5 dl
Olivolja 1 dl
Salt 2 tsk
Durumvetemjöl 1,2 liter
mjöl till utbakning
bakplåtspapper
Tillagning
Värm vatten till fingervarmt (37°C).
Värm vatten till fingervarmt (37°C).
Smula ner jästen i en bunke.Häll på lite fingervarmt vatten. Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kant.Låt jäsa övertäckt i minst 1 timme.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.Dela degen i portionsbitar. Forma bröd.Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna.Lägg över duk och låt jäsa i 20 minuter.Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter.Pensla med vatten mot slutet för att få bränd yta. Låt kallna på galler.
Kommentar
Ciabatta betyder på italienska toffel, vilket man förstår när man ser formen. Det är ett fluffigt, lätt segt, men smakrikt bröd med knaprig skorpa som fått jäsa länge, ofta flera timmar. Durumvete har extra hög proteinhalt.
Ciabatta betyder på italienska toffel, vilket man förstår när man ser formen. Det är ett fluffigt, lätt segt, men smakrikt bröd med knaprig skorpa som fått jäsa länge, ofta flera timmar. Durumvete har extra hög proteinhalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar