lördag 31 juli 2010

Mjölksyrade grönsaker

Ingredienser

1 l filmjölk
1 kg morötter
500 g palsternacka
250 g rotselleri
250 g gul lök
2 röda paprikor
2 msk salt
2 tsk finklippt rosmarin

Gör så här

Häll filmjölken genom en silduk och ställ i kylen för att rinna av i 8 timmar.
Skölj och ansa grönsakerna noga. Strimla dem grovt.
Varva grönsaker o kryddor i ett stort kärl, helst av glas eller porslin. Grönsakerna skall vara väl packade. Slå vasslan från filmjölken över, lägg på en tyngd så att vätskan täcker helt. Förslut med tättslutande lock.
Ställ i kylen i 12 timmar. Kontrollera att det finns vätska så att det hela tiden täcker grönsakerna. Om det behövs mer vätska, slå på saltat vatten, 3 tsk salt / liter vatten.
Ställ nu burken i 18 - 20 graders rumstemperatur en vecka.
Packa därefter grönsakerna i väl rengjord glasburk med tättslutande lock och förvara i kylen.
Denna satsen fyller en 3 - liters glasburk.

Vad händer när man syrar grönsaker?

När grönsaker syras får probiotiska mjölksyrabakterier växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid och andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet.

C-vitamin, antioxidanter och många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga och nya komplexa näringsämnen som B12-vitamin och aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.

Även om mjölksyrade grönsaker ofta kallas för syrade grönsaker är det just mjölksyrabakterier som står för processen. Detta är samma bakterier som omvandlar mjölk till yogurt. Bakterierna är probiotiska vilket betyder att de hjälper till med att skydda oss mot fientliga sjukdomsalstrande bakterier.

Det sker genom att miljön på slemhinnor och i matsmältningen blir sur vilket många fientliga bakterier inte trivs i. Dessutom kan fientliga bakterier få det svårare att fästa på slemhinnor

Inga kommentarer: